Lentoharrastus

aimo ilmailu kenttä

Aimon alueella sijaitsee harrasteilmailun käyttöön tarkoitettu erinomainen lentopaikka. Sitä ylläpitää Keski-Karjalan Ilmailukerho ry. Käyttäjiin kuuluu myös Joensuun harrasteilmailijat. Lentokenttä valmistui vuonna 1989.

Asfaltoidun kiitotien pituus on 1500 metriä. Kentältä löytyy kynnysvalot, kiitotievalaistus, PAPI:t, rullaustievalot sekä valaistu asemataso. Kentän tunnus on EFIT.

Harrasteilmailun lajit

Harrasteilmailua tehdään monessa muodossa ja monenlaisilla lentävillä laitteilla. Suomen Ilmailuliitto nimeää ainakin seuraavat lajit:

Moottorilentoa harrastetaan tyypillisesti 2-4 paikkaisilla lentokoneilla. Näillä lennetään paikallisesti tai enimmäkseen kotimaassa matkaillen, tosin kokeneemmat uskaltautuvat myös ulkomaille. Lentokoneet ovat myös hyötykäytössä kuten etsinnän ja metsäpalovalvonnan tehtävissä.

Purjelento. Purjelentokoneet hinataan ilmaan moottoroidun lentokoneen tai vintturin avulla. Purjelento on kansainvälisesti kilpailtu, haastava urheilulaji. Tutustumaan voi päästä kokeneen lentäjän kyydissä, sillä osa koneista on kaksipaikkaisia.

Kiteen aimossa järjestettiin 17.8.2019 Purjelentopäivä jossa pääsi tutustumaan kalustoon ja ennakkovarauksella myös lennolle mukaan.

Ultrakevyt. Ultrakevyet lentokoneet ovat verrattain edullinen ilmailuharrastuksen muoto, sillä sekä koneet että käyttökustannukset ovat alhaisempia kuin raskaammalla kalustolla. Nykyaikaisten ultrakevyiden kantama on kuitenkin jopa 1000 kilometriä.

Riippuliito. Vielä edullisemmin ilmaan pääsee riippuliitimellä. Vuoristoisessa maastossa, Suomessa lähinnä Lapin tuntureilla ilmaan pääsee juosten, mutta tasaisemmalla maalla käytetään hinausta.

Laskuvarjo. Laskuvarjourheilusta on lukuisia alalajeja kuten kuviohyppy, base jumping tai wingsuit. Lajin ensimmäinen askel on usein tandemhyppy, jossa kokeilija kiinnitetään ohjaajaan ja he hyppäävät yhdessä. Vapaapudotusta voi harjoitella myös lentotunnelissa.

Varjoliito muistuttaa joiltain osin riippuliitoa mutta rakenne ja lentotekniikka eroavat kuitenkin toisistaan huomattavasti. Varjoliitimeen voidaan kiinnittää myös moottori lentäjän selkäpuolelle, joka mahdollistaa myös lentoonlähdön ilman avustusta.

Kuumailmapalloilun etuna on että sen järjestämiseen sopii lähes mikä tahansa aukea paikka. Näin tätä lajia voidaan esitellä esimerkiksi erilaisissa yleisötapahtumissa. Laitteistoa pakattuna myös mahdollista siirtää tavallisella peräkärryllä.

Experimentalia harrastetaan Leonardo Da Vincin hengessä. Eli kekseliäät ja käsistään taitavat harrastajat rakentavat ja joskus myös suunnittelevat koneensa itse.

Lennokit ja drone. Ilmailua harrastetaan yhä enemmän myös maasta käsin erilaisilla kauko-ohjattavilla laitteilla. Erityisen suosituksi on noussut dronejen avulla tehtävä videokuvaaminen.

Lentoharrastus
Siirry sivun alkuun